torstai 12. joulukuuta 2013

Burial – Rival Dealer (Hyperdub)

Varjoissa viihtyvältä brittituottaja Burialilta ilmestyi eilen uusi kolmen biisin EP, joka kantaa nimeä Rival Dealer. Kuten Will Bevanin tekemisiä seuranneet varmasti tietävät, mies on keskittynyt viime vuosina julkaisemaan EP:itä ja singlejä, eikä tahti ole varsinaisesti päätä huimannut. Vuonna 2007 ilmestyneen läpimurtoalbumi Untruen seuraajaa siis odotellaan edelleen ja voi hyvin olla, että saadaan odotella vielä melko pitkään.

Rival Dealer jatkaa edellisten Burial-julkaisujen tapaan "long form" -linjalla – kaksi EP:n kolmesta biisistä on yli kymmenminuuttisia. Pituus ei kuitenkaan merkitse puuduttavaa toistoa, eikä toisaalta grandioosia paisutteluakaan. Maratooniraidat ovat ennemminkin jonkinlaisia tunnelmakehyksiä, joiden sisään Burial on rakentanut useamman kappaleen. Rival Dealer voisi hyvin olla jaettu kuuteen raitaan kolmen sijasta.

Tässä ei sinänsä ole mitään uutta – näinhän Burial toimi jo Truant / Rough Sleeper -singlellä (2012) ja Kindred-EP:llä (2012). Muutenkin Rival Dealer on hyvin tunnistettavasti Burialia timestretchattuine vokaaleineen, massiivisine hallikaikuineen, analogirahinoineen ja videopeleistä samplattuine aseenlatausäänineen. Uutta sen sijaan on sekä Hiders- että Come Down To Us -kappaleissa kaikuvat kasaripoppivaikutteet. 

Kyllä, luit oikein, Burialin uudella EP:llä sumun keskeltä pilkahtelee 1980-lukulainen popmusiikki.

Hidersissa se manifestoituu koomisuuden rajoja koettelevissa rumpusoundeissa. Päätösbiisi Come Down To Usin toisen puoliskon helisevät syntikat puolestaan voisivat olla suoraan jostain imelästä kasariballadista – ja ehkä ne ovatkin, kuka tietää. 

Rival Dealer on melodisinta Burialia, no, ehkä koskaan ja hieno osoitus dubstepin Banksyksikin tituleeratun muusikon moniulotteisuudesta. Persoonallinen ja jäljittelemätön soundi on edelleen tallella, mutta ei tulisi mieleenkään väittää, että tässä nyt vaan toistetaan vuoden takaisen Truant / Rough Sleeperin temppuja. 

Nyt kun olen päivän näitä kolmea biisiä kuunnellut, niin täytyy sanoa, että ei tämä varsinaisesti kokopitkän Burial-albumin odotusta helpota. Nälkähän tässä kasvaa, kuten sanonta kuuluu. 

Rival Dealerin voi ostaa suoraan Hyperdubin sivuilta. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, se ilmestynee jossain vaiheessa myös iTunesiin ja Spotifyhin. Sitä odotellessa Youtube vastaa striimaustarpeisiin.

Ei kommentteja: