perjantai 29. marraskuuta 2013

Saisiko olla 75 tuntia Zappaa?

Nuorgam vetelee viimeisiään, mutta onneksi juuri ennen pimeyden laskeutumista saatiin sivustolle vihdoin sen ensimmäinen (ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä viimeinen) Frank Zappaa käsitellyt juttu. Mikael Mattilan Zappan uran hämmentävimpiä hetkiä listannut kirjoitus kuuluu samalle "onneksi en itse kirjoittanut, tää on paljon parempi" -osastolle, kuin kenties kaikkien aikojen NRGM-suosikkini, Joni Klingin upea Steely Dan -diskografia.

Joka tapauksessa, Mattilan Zappa-juttu raapaisi minussa kipinän. Muhkeaviiksinen musiikkijumala on ehdottomasti kautta aikain yksi merkittävimmällä tavalla musiikkimakuani muovanneista artisteista. Silti juttua lukiessani aukot Zappa-sivistyksessäni kävivät kipeän ilmeisiksi. Kaikista jutussa listatuista "hämmennyksistä" toki tiesin, mutta esimerkiksi Thing-Fish ja Jazz From Hell ovat sellaisia levyjä, joita en ole koskaan kuunnellut. Häpeä iski. Toisaalta, Zappa julkaisi pelkästään elinaikanaan yli 60 albumia, joiden tyylillinen ja sisällöllinen kirjo oli, noh, melkoinen. Ehkä häpeä ei siis ole aivan niin suuri, kuin jonkin maltillisemmin levyttäneen artistin kohdalla olisi, mutta silti. Jotain täytyi tehdä.

Levyhyllystäni (lue: levykomerostani) löytyy reilu parikymmentä Zappaa CD-muodossa. Sehän ei riitä, mutta onneksi on tämä uljas uusi digitaalinen maailma, ja onneksi miesvainaansa perikuntaa pyörittävä Gail Zappa pääsi jokin aikaa sitten sopimukseen Spotifyn kanssa. Zappan lähes koko katalogi löytyy siis tuosta kiistellystä suoratoistopalvelusta, josta minäkin nykyään kuuntelen noin 95% kaikesta kuluttamastani musiikista.

Aikomuksenani on määrittelemättömän ajan puitteissa kuunnella koko Frank zappan tuotanto kronologisessa julkaisujärjestyksessään. Sitä varten laadin alta löytyvän Spotify-soittolistan, jonka yhteenlaskettu kesto on vaatimattomat 75 tuntia. Tätä kirjoittaessani olen ehtinyt Cruising With Ruben & The Jetsiin (1968) asti (joo joo, se on tietty se pahamaineinen George Lucas -versio, mutta minkäs teet) ja odotan, että vuoden loppuun mennessä kaikki pimeimmätkin nurkat on valaistu ja katveeseen jäänyt 80-lukukin on jollain tasolla hallussa.

Ei kommentteja: