sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Elämäni albumit osa 1: The Big Cheese All Stars - Prawns

Ajattelin ryhtyä omaksi ilokseni listaamaan tässä albumeja, joilla on ollut musiikinkuunteluuni ja -soittamiseeni merkittävä vaikutus. Kenties joku näistä minulle tärkeistä levyistä saattaa kolahtaa sinunkin kohdallasi ja ehkä jopa muuttaa käsitystäsi jostakin. Lisäilen näitä aina kun siltä tuntuu ja täysin mielivaltaisessa järjestyksessä.

Big Cheese All Stars -niminen orkesteri on edelleen jotakuinkin arvoitus. Tutustuin bändiin joskus 1990-luvun loppupuoliskolla ollessani herkässä yläasteiässä. Olimme hyvän ystäväni Minniksen (nimi muutettu) kanssa ottamassa ensiaskeliamme jazz/funk/groove-musiikin ihmeelliseen maailmaan. Minnis oli rumpuopettajaltaan kuullut Tower of Powerista, jonka muhkeat torvistemmat ja herkulliset bassolinjat jättivät meidät halajamaan lisää. Eräänä päivänä Minnis tuli kouluun mukanaan kasetti, jonka hän laittoi soimaan luokkamme kieltenopiskeluun tarkoitettuun kasettinauhuriin. Pian ilman täytti uskomaton groove. Rakastuin musiikkiin välittömästi ja pyysin ystävääni tekemään minullekin kasettikopion Tapiolan kirjastosta löytämästään helmestä.

Aikaa kului ja tietokoneiden polttavat CD-asemat astuivat kuvaan. Kun Minnis lainasi levyn kirjastosta uudelleen, kopioidakseen sen CD:lle, oli levy täynnä naarmuja, eikä sitä voinut edes soittaa. Tämä ei olisi ollut niin kamala asia, mikäli Prawnsia olisi löytynyt joka levykaupan hyllyltä, mutta kun sitä ei vaan tuntunut löytyvän minkään levykaupan hyllyltä. Yrityksemme tilata levyä ulkomailta eivät myöskään ottaneet onnistuakseen. Lopulta muutaman vuoden semi-aktiiviset etsinnät tuottivat tulosta, kun Popparienkelin nettisivuilta (tämä oli siis aikaa jolloin hyvin harvoilla levykaupoilla oli verkkosivuja) löytyi maininta levystä. Ei muuta, kuin paikan päälle ja kuulemaan ikävä totuus, että kyseisiä äänitteitä oli kaupassa tasan yksi kappale. Sovimme, että minä saan ostaa sen, koska olin sen netistä löytänyt ja Minnis poltti siitä itselleen kopion. Tähän päivään mennessä en ole nähnyt missään toista kappaletta kyseisestä levystä, eikä kukaan tunnu koko The Big Cheese All Starsista mitään koskaan kuulleen. Se on sääli, sillä kyseessä on aivan mainio levyllinen jazzahtavaa funkia ja soulia, herkullisia torvisovituksia ja upeita sooloja, jotka ovat varmasti ikuisiksi ajoiksi palaneet kiinni tajuntaani.

Ei kommentteja: