sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Helsinkiin uusi jazzklubi

Ravintoloitsija Sedu Koskinen ja Jyrki "ex-Pori Jazz" Kangas avaavat entisen Mikadon tilalle uuden jazzklubin, joka on omaperäisesti ristitty Birdlandiksi. Helsingin Sanomien mukaan klubista tulee 350 asiakaspaikallaan kaupungin suurin. Tämä tuskin saa ketään haukkomaan henkeään, kun otetaan huomioon Helsingin tämän hetkinen jazzklubitilanne. Jyrki Kangas on myös paljastanut Hesarille muutaman jo varman ulkomaisen esiintyjäkiinnityksen. Näillä näkymin Birdlandissa kuullaan ainakin Esperanza Spaldingia, Al Fosteria, Cedar Waltonia ja Victor Lewisia. Konserttien lisäksi klubilla on tarkoitus järjestää myös jamitoimintaa.

Vaikka yleensä saan näppylöitä jo Sedu Koskisen nimen lukemisesta, on tästä uutisesta kyllä hyvin vaikea löytää valittamisen aihetta. Nimenomaan tätähän Helsingin jazzpiireissä on jo pitkään odotettu. No, ehkäpä nillitys alkaa, kun Birdland julkistaa pääsylippujensa hinnat. Toistaiseksi kuitenkin tähän uutiseen on syytä olla tyytyväinen. En olisi uskonut kirjoittavani näin koskaan, mutta antaa nyt mennä: Kiitos Sedu, kiitos.

3 kommenttia:

Tero kirjoitti...

Vähän pitää nillittää. Ainakin ennakkotietojen perusteella ravintola vaikuttaa olevan sedumainen lavaste. Eli ruokitaan yleisön käsitystä jazzista 50-60 luvuille jämähtäneenä musiikin muotona apinoimalla leffoista tuttujen New Yorkin jazzklubien tunnelmaa. Etenkin Mad Men -sarja on nostanut tuon tyylin taas trendikkääksi. Hiukan mietittyttää sekin, että sinänsä tyyllikkäät Ricky-Tick julkaisut toisintavat myös Reid Milesin ja Francis Wolffin legendaarista Blue Note kansitaidetta.

Jazz on elävä taidemuoto, joka kehittyy ja muuttuu koko ajan. Jazzin kulta-ajasta haaveilu on minusta aika turhaa nostalgiaa.

Toivottavasti paikasta ei tule trendipetterien lyhyttä hittiä, joka hylätään kun joku muu juttu tulee muotiin.

Ami kirjoitti...

Tulihan se sieltä :) Mutta joo, huolenaiheesi ovat varmasti perusteltuja. Vielä kun ottaa huomioon, että Sedun paikkojen keskimääräinen elinkaari on se muutama vuosi, niin pistäähän tuo miettimään.

En kuitenkaan näe 1950-60-lukujen jazzklubien apinoimista välttämättä pahana asiana. Jotta klubi pysyisi auki kauemmin, kuin sen muutaman hassun vuoden, pitää sen myös tuottaa rahaa. Se taas vaatii usein tällaisia markkinointikikkoja ja brändin rakentamista jne. Huonompi juttu tietenkin on, jos musiikkitarjonta rajoittuu ainoastaan tukemaan nostalgiafiilistelyä.

Kävi miten kävi, on Birdland varmasti parempi vaihtoehto, kuin ei uutta jazzklubia lainkaan, vai?

Anonyymi kirjoitti...

Sibelius Akatemian jazz-osasto, Pop - Jazz konservatorio, Jyrki Kangas + Sedu Koskinen on niin tappava yhdistelmä mille tahansa musiikille, että kannattaisi ainakin ulkomaisten esiintyjien pyytää liksat etukäteen....tuskin tuo joulua näkee