Löysin vasta hiljattain iTunes U-palvelun. Sen kautta pääsee helposti käsiksi valtavaan määrään luentoja, joita tarjoavat lukuisat yliopistot ympäri (lähinnä englanninkielistä) maailmaa. Alun runsaudensarviahdistuksen jälkeen törmäsin muutamaan todella mielenkiintoiseen luentosarjaan, jotka olen jo tähän mennessä ehtinyt kuunnella kokonaan.
Georgia State Universityn Dr. Gordon Vernickin
History of Jazz -sarja on kevyt, runsain musiikkiesimerkein kuvitettu katsaus jazzin historian merkkihenkilöihin ja tärkeimpiin ilmiöihin. Luennot ovat lyhyitä, keskimäärin noin kymmenen minuutin mittaisia, ja aiheen merkittävyyden voi päätellä jo siitä, kuinka monta luentoa sen käsittelemiseen käytetään.
History of Jazz ei anna mitään kovin syvällistä kokonaiskuvaa aiheestaan, mutta toimii varmasti erinomaisena johdatuksena jazzin historiaan, mikäli aihe ei ole ennestään kovin tuttu. Sarjassa parasta ovat ehdottomasti havainnolliset musiikkiesimerkit, jotka todella saavat luennot elämään. On huomattavasti helpompi ymmärtää mitä tarkoitetaan esimerkiksi west coast jazzilla tai hard bopilla, jos näistä saa saman tien kuulla laadukkaat soivat esimerkit.
Huolimatta karsitummista tuotantoarvoistaan ja musiikkiesimerkkien puuttumisesta, osoittautui seuraavaksi kuuntelemani luentosarja kuitenkin edellistä antoisammaksi. Kyseessä oli Arizona State Universityn
Jazz + Culture -kurssi, jossa nimensä mukaisesti käytiin läpi jazzin historiaa, painottaen vahvasti kulttuurista ja sosiaalista kontekstia. 31 keskimäärin 45 minuutin mittaista luentoa pitivät pitkään otteessaan, ihan jo kokonaiskestonsakin takia. Professori Andrew Barnes (hänen nimeään ei mainita luennoissa, kaivoin sen esiin ASU:n verkkosivuilta) nivoo jazzin kehityksen kiinteäksi osaksi Yhdysvaltain tapahtumarikasta historiaa eikä kaihda käsittelemästä vaikeitakaan kysymyksiä, kuten rotua ja sen merkitystä jazzin eri suuntausten muotoutumisessa. Barnes ei myöskään tarjoile lopullisia vastauksia kaikkiin kysymyksiin, vaan saattaa esitellä kiistanalaisesta historiallisesta ongelmakohdasta useita kilpailevia näkökantoja. Itse musiikkiin ei luentosarjassa kovinkaan syvällisesti keskitytä, mikä on varsin ymmärrettävää, ottaen huomioon kurssin painotuksen ja sen, että kyse on historian laitoksen opetuksesta.
Joka tapauksessa suosittelen lämpimästi tutustumaan
Jazz + Culture -kurssiin mikäli kiinnostusta löytyy. Musiikkiesimerkkien puuttumisen takia olisi ehkä hyvä, jos kuulijalla olisi jonkinlainen käsitys siitä, miltä jazz eri aikoina on kuulostanut. Mikäli tällaista yleiskuvaa ei ole, suosittelen varaamaan luentojen kylkeen oheiskuunneltavaa vaikkapa Spotifyn muodossa.